Vlog
Financiële dilemma’s:
Waar baseer jij je keuze op?
Gevoel of verstand?
Image is not available
financieleman-logo-apple

Ga je wel of niet beleggen?

Ga je wel of niet beleggen?

De aanleiding om te gaan starten met beleggen is bij iedereen zo langzamerhand wel bekend. De rente op de bankspaarrekening is laag terwijl er op de belegging de afgelopen jaren goede rendementen zijn behaald. Veel klanten overwegen de overstap van het veilige sparen naar beleggen.

Een beleggersrekening is zo geopend

Het regelen van een beleggersrekening kan tegenwoordig online of via je adviseur vlot worden geregeld. Toch zijn er enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Houdt niet alleen rekening met de kosten die de bank/vermogensbeheerder rekent maar kijk ook kritisch naar de kosten die de beleggingsfondsen zelf in rekening brengen;
  • Het gemakkelijkst is om te gaan beleggen bij je huisbank. Maar je kunt tegenwoordig ook eenvoudig een beleggersrekening openen bij een andere partij;
  • Behaalde rendementen in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Toch geven de behaalde rendementen een indicatie van de kwaliteit van de aanbieder. Het zijn vaak dezelfde partijen die de rendementslijstjes domineren;     
  • Bedenk goed hoe actief je betrokken wilt zijn bij de beleggingsportefeuille. Je hebt de keuze tussen “alles zelf doen”, “samen met een adviseur” of “laten doen via de vermogensbeheerder”;
  • Wees kritisch op wat voor jou een passend beleggingsprofiel is. Leg de focus niet alleen op het rendement dat je wilt maar kijk ook naar het jaarlijkse neerwaartse risico dat je acceptabel vindt en de beleggingshorizon die je wilt hanteren.

 

Allerbelangrijkste bij beleggen:

Past de gekozen invulling en de omvang wel bij jouw persoonlijke financiële situatie. Is het te beleggen vermogen wel echt vrij vermogen of heb je een deel van het vermogen later nodig voor bijvoorbeeld een pensioenaanvulling? Hoe houd je rekening met de schenkingen aan de kinderen?  Hoeveel van je vermogen wil je vrij beschikbaar houden en niet beleggen.

Maar ook hoeveel vermogen wil je maximaal beleggen in effecten als je rekening houdt met de beleggingen in lijfrentepolissen en pensioenpolissen. Kortom: Een goede keuze over de omvang en de invulling van de belegging start met het hebben van financieel inzicht.

 

Beleggingsadvies?

Wil je een keer sparren over de afweging om wel of niet te gaan beleggen. Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier.

Remco van der Weide

Mijn naam is Remco van der Weide van Jouw Financiële Man. Het bedrijf Jouw Financiële Man geeft financieel advies aan ondernemers en particulieren en is gevestigd in De Knipe. De Knipe ligt in Friesland en is gelegen tussen Heerenveen en Drachten.