Vlog
Financiële dilemma’s:
Waar baseer jij je keuze op?
Gevoel of verstand?
Image is not available
financieleman-logo-apple

Wel of niet sparen voor je pensioen

Wel of niet sparen voor je pensioen?

Als Nederlander worden we er steeds meer van bewust dat een goed en zorgeloos pensioen geen vanzelfsprekendheid meer is. De overheid trekt zich steeds verder terug en ook het bedrijfspensioen wordt door tegenvallende beursresultaten regelmatig naar beneden bijgesteld.

Pensioen wordt steeds meer eigen verantwoordelijkheid

Het opbouwen van een onbezorgd pensioen wordt steeds meer jouw eigen verantwoordelijkheid. Het afsluiten van een pensioenplan ligt dan voor de hand. Maar let op, er zijn aandachtspunten:

  • Voorkom verrassingen en krijg vooraf een goed beeld van het product, advies- en afsluitkosten die jou in rekening worden gebracht.
  • Je kunt niet alleen een pensioenplan afsluiten. Je kunt ook kiezen om een pensioenpot in box 3 op te bouwen.
  • Je kunt zorgen voor meer inkomsten tijden je pensioen. Je kunt ook werken aan lagere lasten bijvoorbeeld door versneld de hypotheek af te lossen.
  • Als je een lopende lijfrentepolis hebt, bekijk dan of het beleggingsprofiel nog wel bij je past en of oversluiten voor jou interessant is;
  • Kijk ingeval van partners niet alleen naar de pensioensituatie dat beide leven, maar kijk ook naar de pensioensituatie als een van de partners komt te overlijden;
  • Onderzoek de mogelijkheid om extra pensioen op te bouwen via het eigen pensioenfonds;
  • Bekijk of online afsluiten of oversluiten voor jou een optie is. Je krijgt dan geen advies en regelt alles zelf maar de bijkomende kosten zijn lager.

Past je keuze bij jouw persoonlijke situatie?

Maar het allerbelangrijkste: past de gekozen invulling wel bij jouw persoonlijke financiële situatie. Kijk kritisch naar wat jij in de toekomst wilt ontvangen en wat je nu wilt betalen. Welk alternatief is voor jou financieel en fiscaal het meest voordelig.  Het inrichten van een pensioenvoorziening start met het hebben van financieel inzicht. Daar kan ik jou bij helpen.

Wil je een keer sparren over je pensioen en kijken welke oplossing voor jou passend is? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier.

Remco van der Weide

Mijn naam is Remco van der Weide van Jouw Financiële Man. Het bedrijf Jouw Financiële Man geeft financieel advies aan ondernemers en particulieren en is gevestigd in De Knipe. De Knipe ligt in Friesland en is gelegen tussen Heerenveen en Drachten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *