Vlog
Financiële dilemma’s:
Waar baseer jij je keuze op?
Gevoel of verstand?
Image is not available
financieleman-logo-apple

Help!: Ik heb een aflossingsvrije hypotheek

Help!: Ik heb een aflossingsvrije hypotheek

Een klant vroeg mij deze week of hij zijn aflossingsvrije hypotheek versneld moet gaan aflossen. Hij was gealarmeerd door alle aandacht voor de aflossingsvrije lening in de politiek. “De Nederlander leent te veel waardoor hij in de toekomst in de financiële problemen komt”. Bij mijn klant sloeg de onrust toe. Wat moet ik met mijn aflossingsvrije hypotheek?

Aflossingsvrije Hypotheek aflossen?

Het versneld aflossen van de hypotheek is niet voor iedereen het beste advies. Maxima zei al: “de Nederlander bestaat niet”. Dat geldt ook zeker voor de inkomens- en vermogenspositie van de Nederlander. Mijn advies: “krijg eerst grip op je financiële situatie en beslis dan”. Want hoe kun je een keuze maken zonder antwoord te hebben op de vragen als: “hoe groot is mijn schuld?, hoeveel pensioen heb ik opgebouwd? hoeveel vermogen heb ik in mijn verschillende geldpotjes? Maar ook: “hoe lang blijf ik nog wonen in mijn huis?”.

“Eerst inzicht en dan beslissen”. Dat klinkt logisch. Toch hebben veel mensen die voor een financiële keuze staan, geen flauw idee hoe hun financiële toekomst er uit ziet.

Terug naar de aflossingsvrije hypotheek van de klant

Nog even over mijn klant waar ik eerder over sprak. We hebben de financiële situatie in een online programma vlot in kaart gebracht. De conclusie is dat de lasten uit zijn hypotheek in de toekomst uitstekend zijn te betalen. Aflossen is in zijn situatie helemaal niet nodig. Het spaargeld schenkt hij liever fiscaalvriendelijk aan zijn kinderen. Alle ophef was niet nodig. Mijn klant ervaart nu financiële rust en zekerheid. Daar heeft de politiek niet voor gezorgd.

Wil je weten wat het beste advies voor jou is, neem dan contact met mij op.

Remco van der Weide

Deze column stond in de uitgave van Groot Heerenveen – oktober 2018

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *